Kung Kristina | Om Kung Kristina Alexander
6
page-template-default,page,page-id-6,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

PRESSRELEASE

Den 100:ade uppsättningen på Strindbergs Intima teater öppnar alla portar på vid gavel och bjuder på KUNG KRISTINAS INTIMA TEATER. Det handlar om drottningen som egentligen var kung. Det handlar om rätten till sitt eget liv. Ämnet rör sig kring uppbrott, förvandling och identitet. Intima teatern speglar en annan verklighet än den gängse. Vi bjuder på ett visuellt sceniskt verk. Vi möter Kung Kristina i Aleksa Lundbergs gestalt på scenen. Genom Elisabeth Ohlson Wallins kameralins får vi ta del av nutida transpersoners kamp och liv. Film och foto möter teater. Barock möter nutid. August Strindberg bidrar med Kristinatexter liksom Kung Kristina själv. Strindbergsteaterns scen vrider sig knarrande både med- och motsols genom tider fyllda av kamp och förtryck.

Urpremiär på Strindbergs Intima Teater 1 mars 2017

Elisabeth Ohlson Wallin är uppmärksammad svensk fotograf som slog igenom med utställningen Ecce Homo 1998 i Uppsala domkyrka. Kyrkan bombhotades och Elisabeth provocerade, precis som Kristina, påven och samtiden. Utställningen blev 1900-talets mest omdiskuterade. Den turnerade sedan i Sverige och Europa under flera år. Med Kung Kristina debuterar Elisabeth Ohlson Wallin som regissör.

Aleksa Lundberg är den första utbildade skådespelaren med transbakgrund i Sverige. Även hon har mångårig erfarenhet av homo- och transaktivism och i ett flertal uppmärksammade produktioner har hon använt sina erfarenheter. Under hösten 2016 har hon turnerat med sin egna pjäs Flytta på er – jag ska bli fri. Våren 2017 står Aleksa för första gången på Strindbergs Intima teater, gestaltandes drottningen som egentligen var kung.

Välkommen!

/Ture Rangström – teaterchef

”Kung Kristina” – drottningen som egentligen var kung.

Nyskriven pjäs av Elisabeth Ohlson Wallin och Aleksa Lundberg produceras av Strindbergs Intima teater. 

 

Varje år mördas mellan 200 och 300 transpersoner i Europa. Varför är det fortfarande så provokativt att en människa identifierar sig bortom könet som fastställdes vid födseln?
Elisabeth Ohlson Wallins långvariga passion för Drottning Kristina får äntligen blomma ut i en nyskriven teaterpjäs om transkampens historia.

 

Initiativtagarna till projektet är Elisabeth Ohlson Wallin och Aleksa Lundberg. För första gången skriver konstnären Elisabeth Ohlson Wallin manus och regisserar för teaterscen. Sedan hennes debut med konstutställningen Ecce homo 1998, som blev 1900-talets mest omdebatterade utställning, har hon regisserat tablåer och bilder ur historien. Nu regisserar hon Sveriges enda skolade skådespelare med transbakgrund, Aleksa Lundberg. Lundberg är skådespelare, dramatiker, regissör och har satt upp egna pjäser som ”Ett uppror – the transgender version”.

 

Detta projekt är en trestegsraket bestående av en teaterföreställning, utställning och bok. Målet är att söka upprättelse för Drottning Kristina och för transpersoner i ett tvåköns-normativt samhälle. Teaterföreställningen kommer att ha premiär 1 mars 2017 på Strindbergs Intima teater i Stockholm. I dagsläget undersöker vi potentiella samarbetspartners till utställningsproduktionen. Vi undersöker även om det är möjligt att turnera med teaterföreställningen under hösten 2017.

 

Teaterföreställningen, Utställningen och Boken kan användas tillsammans eller var och en för sig.

 

Manus & Regi: Elisabeth Ohlson Wallin och Aleksa Lundberg

Kung Kristina: Aleksa Lundberg

Producent: Katarina Lind / Strindbergs Intima Teater

Ljusdesign: Jonatan Winb0

Teaterchef: Ture Rangström

Utställningsproducent: Liza Carlefred

Kostym: Ulrika van Gelder

Teaterpedagog: Tuvalisa Rangström

Grafisk form: Minna Wallin

Scenograf: Elisabeth Ohlson Wallin